Trefwoorden
Objectcategorie 1













Objectcategorie 2





Locatie van bewaring

Miniatuur kioskwagen

Miniatuur kioskwagen, Karrenmuseum Essen

Identificatie

ObjectnummerV2007-0611
BouwperiodeOnbekend
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

Objectcategorie 1wagens
Objectcategorie 24-wielige voertuigen
TitelMiniatuur kioskwagen

Beschrijving

BeschrijvingDit miniatuurmodel werd gebaseerd op de kiosk die zich in de collectie bevindt (V1985-0112)
De kiosk of open muziektent werd opgericht op een centrale plaats in het dorp of in de stad. Zij werd steeds goed zichtbaar en voor iedereen bereikbaar opgesteld, dicht bij de kerk, op het dorpsplein, in het park of op een plantsoen. Op het sociaal-culturele vlak vervulde de kiosk jarenlang een belangrijke rol in het gemeenschapsleven van stad en dorp. De kiosk werd immers niet alleen voor muziekuitvoeringen, maar ook voor andere doeleinden gebruikt, o.a. als tribune voor politieke partijen in de verkiezingsstrijd, voor het opdragen van openluchtmissen en als rustaltaar tijdens processies. De kiosk genoot echter vooral bekendheid als muziektent omdat de plaatselijke harmonies of fanfares er's zomers hun concerten gaven. Aanvankelijk bouwde men eenvoudige, verplaatsbare kiosken, later verschenen steeds meer vaste kiosken, die overigens zeer functioneel waren.
De muzikanten namen plaats op een verhoog, zodat niet alleen de musicerende groep beter gezien kon worden, maar de muziek ook ver genoeg droeg. Bovendien was een kiosk meestal rond, zes- of achtkantig en open aan alle zijden, hetgeen het collectief beluisteren van een concert uiteraard opmerkelijk bevorderde.
Het bouwen van een kiosk gebeurde meestal in opdracht van het gemeentebestuur. Uitzonderlijk werd het initiatief genomen door de muziekvereniging, zelf, met de financiële steun van welstellende burgers uit stad of dorp.
De kiosken kunnen in twee groepen ondergebracht worden: enerzijds de verplaatsbare en anderzijds de vaste kiosken. Kiosken werden ofwel in hout ofwel in gietijzer uitgevoerd. De houten kiosk kwam al voor in het midden van de 19de eeuw en had een hoogtepunt vanaf 1900 tot omstreeks 1930. De gietijzeren kiosken werden voornamelijk gebouwd omstreeks de eeuwwisseling.
(uit: De kiosken, in: Harmonies en fanfares in Limburg, Brussel, 1986 blz. 48-54. P. Vansummeren)

Materialen en afwerking.
Bij de miniatuurversie werden de houten onderdelen niet geschilderd. De metalen onderdelen zijn zwart.

Afmetingen:
Bruto- maten: L X B X H: 58cm X 26cm X 33cm
Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen