Trefwoorden
Objectcategorie 1

Objectcategorie 2

Locatie van bewaring

Mallejan

Mallejan, Karrenmuseum Essen

Identificatie

ObjectnummerV1999-0010
BouwperiodeOnbekend
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

Objectcategorie 1mallejans
Objectcategorie 22-wielige voertuigen
Objectnaammallejan
TitelMallejan

Beschrijving

OpbouwGetrokken, tweewielig (16 spaken, 8 velgen) ongeveerd voertuig. Een asdam met een ingelaten ijzeren as (bochtas). Een dissel met 2 tangarmen, opgesloten tussen een rongblok en de asdam. Asdam en rongblok met 4 stroppen en strips. Dissel met strip, houten steun en trekhaak. Tangarmen met strips. De kleurstelling van dit voertuig is rood met zwart.
BeschrijvingDe mallejan is een door één of twee paarden getrokken tweewielig voertuig, hoofdzakelijk bestemd voor het transport van boomstammen. Mallejans waren voornamelijk te vinden op de werven van houtzagerijen en bij iedere wagenmaker die zelf hout op stam kocht. Daarnaast was dit type voertuig zeer populair bij de houtnaties voor het transporteren van boomstammen en zware balken naar de houtmagazijnen. Nadat dit voertuig over de last was gebold, werd de disselbalk omhoog gekanteld. Vervolgens werd de balk of de stam met een ketting onderaan de asdam vastgemaakt. Door de dissel terug omlaag te trekken, kwam de last los van de grond te hangen. Eens de last vooraan met een tweede ketting aan de dissel was verbonden, kon ze weggereden worden.
Deze mallejan is afkomstig van de familie De Ben uit Bazel en was vroeger eigendom van de landbouwers Weezen-Herweijers.
Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen