Trefwoorden
Objectcategorie 1

Objectcategorie 2

Locatie van bewaring

Kar van Blanche

Kar van Blanche, Karrenmuseum Essen

Identificatie

ObjectnummerV1971-2240
Bouwperiode1930
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

Objectcategorie 1wagens
Objectcategorie 24-wielige voertuigen
Objectnaamvoermanswagen
TitelKar van Blanche

Beschrijving

BeschrijvingEen voermanswagen is een door paarden getrokken vierwielige vrachtwagen, gebruikt in agrarisch en commercieel verband. Het gaat doorgaans om zwaargebouwde, geveerde voertuigen die ontworpen werden voor de handel in grote hoeveelheden koopwaar en zware vrachten, zoals zakken graan, kolen, vlas en meststoffen. Om de ladingcapaciteit te vergroten kon de wagen voorzien worden van zijleesten en opzetborden. Een voermanswagen werd vaak opgetuigd als een huifkar, waarbij zowel de lading als de voerman tegen weer en wind beschermd werden.
Een voerman dreef één of meerdere keren per week handel tussen de dorpen en de naburige stad. Zijn wagen werd eveneens gebruikt als een bodewagen voor goederenverzendingen, bestellingen en boodschappen voor de dorpsbewoners. Bestelde en vervoerde goederen werden doorgaans in bestelhuizen afgeleverd en opgehaald. Veelal waren dat de panden van de bodediensten zelf of cafés.
In 1909 startte Remi Werbrouck met een voerdienst tussen Lauwe en Kortrijk. Naast de handel in vlas en kolen, verzorgde voerman bestellingen en leveringen voor de plaatselijke dorpsbewoners. De wagen werd actief gebruikt tot 1971. Het was de overbuur van Werbrouck, wagenmaker Aloys Vermandere, die deze wagen met een laadvermogen van ongeveer 2500 kg bouwde. De wagen zou later door diens kleinzoon en muzikant, Willem Vermandere, bezongen worden als de ‘Kar van Blanche’.
Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen