Trefwoorden
Objectcategorie 1

Objectcategorie 2

Locatie van bewaring

Platte brouwerswagen

Platte brouwerswagen, Karrenmuseum Essen

Identificatie

ObjectnummerV1974-2345
HerkomstBelgië
Bouwperiode1948
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

Objectcategorie 1wagens
Objectcategorie 24-wielige voertuigen
Objectnaambrouwerswagen
TitelPlatte brouwerswagen

Afmetingen

Bruto lengte360 cm
Bruto breedte188 cm
Bruto hoogte188 cm
Spoorbreedte149 cm

Beschrijving

OpbouwGetrokken, vierwielig (vooraan: 10 spaken, 5 velgen; achteraan: 14 spaken, 7 velgen) geveerd voertuig. Voor- en achterstel met ijzeren as en een driekwart raamveer (veerstroppen, veerhanden, kruisbeugels). Draaipunt in het voorstel (onder: tangarmen en tangschoren met draairing; boven; draairing aan 2 steunbalken), voorwielen draaien geheel onder de bak door.
Berriestel (2 berriebomen, 8 scheien). Laadvlak met bodemplanken en een raamwerk van strips (bovenzijde). Een vast voor- en achterbord. De kleurstelling van deze wagen is groen met rode wielen.
BeschrijvingEen brouwers- of bierwagen is een door paarden getrokken vierwielige vrachtwagen voor het vervoer van biervaten of kratten. Tot halverwege de twintigste eeuw leverde de brouwerijen bier voornamelijk in houten vaten. Het transport gebeurde doorgaans op platte open wagens, waarop de vaten gestapeld konden worden. Voor kleiner transport kon een brouwerkar gebruikt worden. Vanaf het begin van de twintigste eeuw werd er eveneens een brouwerswagen naar het model ‘door paarden ingespannen bestelwagen of -bus’ gebruikt voor het transport van kratten met flesjes bier en andere dranken. Een imperiaal op het dak van de wagen zorgde vaak voor extra laadcapaciteit van kratten.
Deze platte brouwerswagen uit Borsbeek werd hoofdzakelijk gebruikt voor het stapelen van biervaten. De metalen strips op het laadvlak voorkwamen het ‘wegrollen’ van de vaten.
Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen