Trefwoorden
Objectcategorie 1

Objectcategorie 2

Locatie van bewaring

Kreng

Kreng, Karrenmuseum Essen

Identificatie

ObjectnummerV1979-3701
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

Objectcategorie 1wagens
Objectcategorie 24-wielige voertuigen
Objectnaamkreng
TitelKreng

Beschrijving

OpbouwGetrokken, vierwielig (ijzeren wielen) ongeveerd voertuig. Een onderstel met het draaipunt in het voorstel (onder: asdam met tangarmen en draairing; boven: draairing tegen berriebomen). Achterasdam met schoren. Dissel met trekhaak. Berriestel (2 berriebomen met een lichte kromming, 3 trekstangen). Open laadvlak (geen bodemplanken). Strips op boven- en onderzijde van de berriebomen, bovenzijde asdam en aan weerszijden van de tangarmen (schoren). De kleurstelling van deze wagen is blank hout.
BeschrijvingEen kreng is een kleine, met de hand getrokken vierwielige kleine wagen, met doorgaans een open laadvlak en houten wielen van eenzelfde diameter. Ze werden vaak in grote magazijnen gebruikt om kisten en andere goederen te verplaatsen.
In de haven werden krengen gebruikt voor het transport over korte afstanden. Afhankelijk van de lading bestonden er verschillende types. ‘Glaskrengen’ waren krengen voorzien van een driehoekig steunkader en werden door de stouwers aangewend om smalle, hoge kisten met glas (glaskassen) veilig vanonder het afdak naar het schip te trekken. ‘Houtkrengen’ hadden geen laadvloer, maar zeer lange rongen aan weerszijden van het voertuig. Dit type werd door de houtnaties gebruikt om geloste planken naar de achterliggende houtloodsen te rijden. Onder ‘duvels’ verstaan we zware en grote krengen, voorzien van vier metalen wielen met eenzelfde diameter. Zij werden gebruikt voor het transport van zware goederen zoals stoomketels, granietblokken en andere uitzonderlijke lasten tot circa 20 ton.
Naarmate het gebruik van tractoren algemener werd en het aantal natiepaarden terugliep, werden de oude platte wagens en krengen aangepast en voorzien van korte metalen dissels. Na de oorlog werden de houten wielen systematisch vervangen door afgedankte tankwielen afkomstig uit één van de talrijke Amerikaanse stockhuizen.
Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen