Trefwoorden
Objectcategorie 1

Objectcategorie 2

Locatie van bewaring

Kinderwagen

Kinderwagen, Karrenmuseum Essen

Identificatie

ObjectnummerV1980-3895
HerkomstPutte
Bouwperiode1924
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

Objectcategorie 1wagens
Objectcategorie 24-wielige voertuigen
Objectnaamkinderwagen
TitelKinderwagen

Afmetingen

Bruto lengte247 cm
Bruto breedte87 cm
Bruto hoogte73 cm
Spoorbreedte77 cm

Beschrijving

VeringNee
RemNee
OpbouwGetrokken, vierwielig (vooraan: 8 spaken, 4 velgen; achteraan: 10 spaken, 5 velgen) geveerd voertuig. Onderstel met een ijzeren langboom, een ijzeren as, achterstel met 2 ellipsveren (met bouten vastgezet), voorstel met 1 ellipsveer (2 enkele veerbladen, draaipin, met bouten vastgezet). Draaipunt in het voorstel (draaipin verbindt bladveer met tangarmen en 1 steunbalk). IJzeren tangarmen met ijzeren zweekhout en lamoen. Langboom gelast op ijzeren assen.
Berriestel (2 berriebomen, 2 houten scheien waarvan voorste met U-vormige ijzeren rong). Bak met 2 vaste zitbanken (voorbank en achterbank met gesloten houten leuning), schulp en spatscherm. De kleurstelling van dit voertuig is groen met een rode binnenzijde van de bak en rode wielen.
BeschrijvingEen kinderwagen is een geduwd of getrokken, twee- of vierwielig voertuig, hoofzakelijk bedoeld als buitenspeeltuig voor kleine kinderen. De constructie en de vormgeving is vaak gebaseerd op een rijtuig of een boerenwagen. Een kinderwagen wordt doorgaans met een bok bespannen, wat beter bekend staat onder de noemer bokkenwagen of -rijtuig.
Het gebruik van dit type voertuig is waarschijnlijk tot het einde van de achttiende eeuw beperkt gebleven tot de elite en zou pas na het ancien régime langzamerhand doorsijpelen naar bredere lagen van de bevolking.
De kinderwagen werd zowel door wagenmakers als door rijtuig- en speelgoedfabrikanten ontworpen en gebouwd. De rijtuigenfabrikanten en later de fabrieken van buitenspeelgoed namen internationale rijtuigmodellen als voorbeeld, terwijl de kinderwagens van plaatselijke wagenmakers op het platteland eerder ontleend waren aan voertuigen die op de boerderij aangetroffen werden.
Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen