Trefwoorden
Objectcategorie 1

Objectcategorie 2

Locatie van bewaring

Woonwagen

Woonwagen, Karrenmuseum Essen

Identificatie

ObjectnummerV1985-0099
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

Objectcategorie 1wagens
Objectcategorie 24-wielige voertuigen
Objectnaamwoonwagen
TitelWoonwagen

Beschrijving

BeschrijvingEen woonwagen is een getrokken vierwielig voertuig ingericht als een woonruimte, met name gebruikt door kleine rondtrekkende groepen en individuen.
De keuze voor een wagen als woonvorm werd in het verleden door praktische motieven ingegeven. Een groot percentage van woonwagenbewoners waren handelsreizigers, stoelenmatters, ketellappers en kermisreizigers, op zoek naar nieuwe afzetgebieden en klanten of arbeiders op zoek naar de plekken waar brood te verdienen viel. In de negentiende eeuw trokken deze zogenaamde ‘reizigers’ of ‘zwervers’ nog van hotel naar logement of van schuur naar hooiberg. Pas halverwege de eeuw werden allerhande karren en wagens ingezet waarmee het gezin en de inboedel mee op pad genomen kon worden.
In 1918 werd met de Nederlandse Wet op Woonwagens en Woonschepen voor het eerst een poging gedaan om het ongeregelde leven in goede banen te leiden. Er werden eisen gesteld aan de omvang en de kwaliteit van de wagen. Op grond hiervan kregen de eigenaars een vergunning. Als minimale afmetingen voor de wagen gold 4,5 x 2,1 x 2,1 meter. De woonruimte moest opgedeeld worden in een dag- en een nachtverblijf, gescheiden door een schot met een openslaande of schuivende deur. In het slaapverblijf hoorde een aantal bedden te staan, maar kinderen mochten ook in het woongedeelte slapen. Tot slot moest de hele woonwagen solide zijn, waterdicht en voorzien van meerdere, beweegbare ramen die voldoende licht doorlieten.
Deze woonwagen werd vermoedelijk rond 1927 in Lier gebouwd. Rond 1984 kocht Dirk Beersman het voertuig van de toenmalige eigenaar over om de woonwagen datzelfde jaar in het International Convention Center (ICC) in Gent tentoon te stellen. Binnen deze tentoonstelling werd de problematiek van de culturele minderheidsgroepen in België aangekaart, waarbij ook de woonwagenbewoners betrokken werden.
Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen