Trefwoorden
Objectcategorie 1

Objectcategorie 2

Locatie van bewaring

Rolslede

Rolslede, Karrenmuseum Essen

Identificatie

ObjectnummerV2019-0049
BouwperiodeOnbekend
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

Objectcategorie 1wagens
Objectcategorie 24-wielige voertuigen
Objectnaamrolslede
TitelRolslede

Beschrijving

OpbouwGetrokken, vierwielig (volhouten wiel, ijzeren wielband) ongeveerd voertuig. Voor- en achterstel met een ijzeren as (achteras: ijzeren schoren; vooras: bochtas). Draaipunt in het voorstel (onder: ijzeren tangarmen met schoren en draaiplaat; boven: slijtplaten tegen laadvlak). IJzeren dissel met trekoog.
Berriestel (2 ijzeren berriebomen, 4 trekstangen, 1 ijzeren schei) met laadvlak en 2 rongbeugels aan weerszijden. De kleurstelling van dit voertuig is zwart voor de metalen onderdelen.
BeschrijvingEen rolslede of wielslede is een getrokken klein drie- of vierwielig voertuig op lage gespaakte wielen of op schijfwielen. Dit type voertuig bestaat doorgaans uit een plateau of een lage bak met losse zijleren, die met rongen in rongbeugels rusten en waartussen het voor- en achterschot geschoven kan worden. De rolslede werd binnen de landbouwcontext voornamelijk bij droog weer gebruikt voor klein vrachttransport, zoals het vervoer van zaaigoed, pootaardappelen of klaverhooi voor paarden. Daarnaast kon het voertuig gebruikt worden om een ploeg van en naar de akker te vervoeren. Afhankelijk van de streek, sprak men over een rolslede, een rolsleper, een wielslede of een kuilenslee.
Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen