Trefwoorden
Objectcategorie 1

Objectcategorie 2

Locatie van bewaring

Gewone aardkar

Gewone aardkar, Karrenmuseum Essen

Identificatie

ObjectnummerV1970-2110
Bouwperiode1920
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

Objectcategorie 1karren
Objectcategorie 22-wielige voertuigen
Objectnaamaardkar
TitelGewone aardkar

Beschrijving

OpbouwGetrokken, tweewielig (12 spaken, 6 velgen) ongeveerd voertuig. Een onderstel met een asdam en een ingelaten ijzeren as. Berriestel (2 berriebomen, 5 scheien) scharnierend verbonden met inspan (2 berriebomen, 2 scheien), montage buitenom. Een bak met 2 vaste gesloten zijleren (3 rongen in rongbeugels), afneembaar voor- en achterbord en 4 opzetborden. Schee met laadhout.
De kleurstelling van deze kar is groen met rode wielen en een rood inspan.
BeschrijvingEen aardkar is een getrokken kleine tweewielige kipkar, hoofdzakelijk gebruikt voor het transport van grond en mest. Naast de kruiwagen was de aardkar, in het bijzonder bij de boeren, het vervoersmiddel bij uitstek. De aardkar werd gebruikt voor het transport van alle soorten lasten, maar kon eveneens voor personenvervoer ingezet worden. Het belangrijkste kenmerk van de aardkar is dat de berriebomen van het berriestel en deze van het inspan uit afzonderlijke delen bestaan, die door een spil scharnierend met elkaar verbonden worden. De aardkar kan gekipt worden terwijl het trekdier ingespannen staat. Deze kipconstructie wordt met een laadhout vergrendeld. Afhankelijk van de montage van het inspan met het berriestel, spreekt men enerzijds over een gewone aardkar en anderzijds over een bakkar of een buitenslaander.
Deze kleine kar is een gewone aardkar voor het inspannen van een ezel. De berriebomen van het inspan zijn namelijk, draaiend rond een spil, aan de buitenzijde van de bak of het berriestel gemonteerd. Het laadvermogen van dit type kar in een groter formaat bedroeg ongeveer 1000 kg.
Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen