Trefwoorden
Objectcategorie 1

Objectcategorie 2

Locatie van bewaring

Stootkar Belgische Spoorwegen

Stootkar Belgische Spoorwegen, Karrenmuseum Essen

Identificatie

ObjectnummerV1972-2383
BouwperiodeRond 1920
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

Objectcategorie 1karren
Objectcategorie 22-wielige voertuigen
Objectnaamstootkar
TitelStootkar Belgische Spoorwegen

Beschrijving

OpbouwMet de hand geduwd, tweewielig (12 spaken, 6 velgen) ongeveerd voertuig. Een onderstel met een ijzeren as en metalen schoren. Berriestel (2 berriebomen, 6 scheien) doorlopend tot handbomen (liplas). 2 vaste ijzeren steunen.
Een laadvlak (bodemplanken in lengterichting, opstaande rand) wordt vergroot doordat de scheien boven op de berriebomen zijn gemonteerd en aan weerszijden uitsteken.
De kleurstelling van deze kar is blauw.
BeschrijvingEen handkar is een met de hand voortbewogen, doorgaans lichtgewicht, tweewielig gebruiksvoertuig. Men onderscheid twee hoofdtypes: de stootkar en de trekkar.
Dit type handkar wordt een stootkar genoemd en wordt hoofdzakelijk voortbewogen door met de hand het voertuig te duwen, al dan niet met de hulp van een trekhond. Kenmerkend voor de stootkar zijn twee doorlopende berriebomen of handbomen. De opbouw kon sterk verschillen en was meestal aangepast aan de noden van de gebruiker. De stootkar werd veel gebruikt door kleine zelfstandige ambachtslui, zoals de timmerman, metselaar, schilder of loodgieter die er hun materiaal mee vervoerden. Daarnaast werd deze handkar voor allerhande klein transport gebruikt.
Kort na 1950 won de tweewielige trekkar met een stalen frame op luchtbanden aan populariteit. De handkarren met houten wielen bleven wel in gebruik, soms zelfs tot in de jaren tachtig van de twintigste eeuw.
Deze stootkar was eigendom van de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen. Het logo, een hoofdletter B in een liggende ellips, kwam er na een wedstrijd in 1934. Een ontwerper op de tekenafdeling van de NMBS stelde een B voor met daarrond twee concentrische cirkels. Architect Henry Van de Velde, artistiek adviseur van de NMBS en voorzitter van de wedstrijdjury, verving de cirkels door een ovaal.
Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen