Trefwoorden
Objectcategorie 1

Objectcategorie 2

Locatie van bewaring

Charrette

Charrette, Karrenmuseum Essen

Identificatie

ObjectnummerV1972-2386
HerkomstWaasland
Bouwperiode1924
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

Objectcategorie 1rijtuigen
Objectcategorie 22-wielige voertuigen
Objectnaamcharrette
TitelCharrette

Afmetingen

Bruto lengte478 cm
Bruto breedte172 cm
Bruto hoogte166 cm
Spoorbreedte146 cm

Beschrijving

VeringJa
RemNee
OpbouwGetrokken, tweewielig (14 spaken, 7 velgen) geveerd voertuig. Een onderstel met een ijzeren as en een driekwart raamveer (veerstroppen, veerhanden, kruisbeugels). Inspan (2 berriebomen, doorlopend) vast verbonden met kuip. Bovenbouw met kuip en open voorzijde met spatscherm (2 lantaarnhouders, instapgrepen). Voorzijde met ijzeren trekknuppel en 2 treden. Achterzijde met neerklapbaar achterbord (voetsteun passagiers) en 2 treden.
Interieur met 2 banken dos-à-dos. De kleurstelling van dit voertuig is donkerbruin met een beige bekleding van de zitbank en de rugleuning.
BeschrijvingEen charrette of charrette Anglaise is een door paarden getrokken tweewielig rijtuig, geschikt voor het transport van vier personen, vaak met twee zitbanken dos-à-dos.
Doorheen de geschiedenis blijft ‘charrette’ eerder een vage term, gebruikt als een overkoepelende familie, die een grote groep aan gelijkaardige, tweewielige lichte, geveerde rijtuigen op grote wielen omvat. Kenmerkend waren de eenvoudige bak of kuip, met of zonder kap, en een open voorzijde met een instap en spatscherm. Om slingerbewegingen tijdens het rijden in te perken, werden de berriebomen van het inspan vaak afzonderlijk aan de achterzijde van de bak gekoppeld, waar zij onderling met een dwarsveer verbonden konden worden. Daarnaast bestond de vering doorgaans uit twee enkele bladveren. In het laatste kwart van de negentiende eeuw tot het midden van de twintigste eeuw werd de charrette Anglaise dankzij zijn eenvoud in vorm, besturingsgemak en diverse gebruiksmogelijkheden een zeer populair transportmiddel op het platteland en in de stad. Binnen deze familie worden onder andere de buggy, de gig en de Tilbury gerekend.
Gezien bovenstaande tweewielige rijtuigen vaak slechts plaats voor twee personen bieden, worden gelijkaardige voertuigen met minimum vier zitplaatsen, met of zonder opklapbare kap, onder de noemer ‘charrette’ gebundeld.
Deze charrette met twee zitbanken dos-à-dos werd vermoedelijk rond 1910 vervaardigd door wagenmaker De Landsheer uit Roeselare en kwam vervolgens in het Nederlandse dorp Wouw terecht. Het voertuig gelijkt sterk op de tweewielige dog-cart.
Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen