Trefwoorden
Objectcategorie 1

Objectcategorie 2

Locatie van bewaring

Hondenkar

Hondenkar, Karrenmuseum Essen

Identificatie

ObjectnummerV1982-0025
HerkomstEssen
Bouwperiode1880 - 1930
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

Objectcategorie 1karren
Objectcategorie 22-wielige voertuigen
Objectnaamhondenkar
TitelHondenkar

Afmetingen

Bruto lengte124 cm
Bruto breedte110 cm
Bruto hoogte107 cm
Spoorbreedte99 cm

Beschrijving

OpbouwGetrokken, tweewielig (12 spaken, 6 velgen) ongeveerd voertuig. Een onderstel met een asdam en een ingelaten ijzeren as. Berriestel (2 berriebomen, 5 scheien) scharnierend verbonden met inspan (2 berriebomen, 2 scheien), montage buitenom. Een bak met 2 vaste gesloten zijleren (3 rongen in rongbeugels), afneembaar voor- en achterbord en 4 opzetborden. Schee met laadhout.
De kleurstelling van deze kar is groen met rode wielen en een rood inspan.
BeschrijvingEen hondenkar is een kleine, tweewielige kar met laadbak aangepast om door een (trek)hond getrokken te worden. De hondenkar werd gebruikt voor zowel het transport van goederen als voor personenvervoer.
In de negentiende eeuw en tijdens de eerste decennia van de twintigste eeuw kwamen hondenkarren bijna overal in West – en Centraal Europa voor. De hondenkar was voornamelijk populair voor allerhande plaatselijk bestelverkeer en straathandel. Allerhande handelaars zoals bakkers, imkers, kruideniers, visventers, maar ook petroleumventers en besteldiensten zoals de posterijen maakten vaak gebruik van de hondenkar. Ook op de boerderij werd dit voertuig gebruikt voor het gemak van de kleine boer. Hondenkarren van boeren en melkventers werden doorgaans door slechts één hond getrokken. Andere venters of besteldiensten maakten veelal gebruik van een twee- of driespan. Bij een handkar werd de hond soms tussen de wielen ingespannen om mee te trekken.
In de jaren 1930-1940 werd de hondenkar langzamerhand vervangen door een transportfiets of door een ijzeren kar op luchtbanden die gemakkelijk aan een fiets vastgemaakt kon worden. In de tweede helft van de negentiende eeuw werd in België het gebruik van trekhonden gereglementeerd om uiteindelijk in 1975 definitief bij wet verboden te worden.
Deze hondenkar werd gebruikt door Kolenhandel Gebroeders De Bie en Zoon uit Essen.
Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen