Trefwoorden
Objectcategorie 1

Objectcategorie 2

Locatie van bewaring

Opvouwbare stootkar schilder

Opvouwbare stootkar schilder, Karrenmuseum Essen

Identificatie

ObjectnummerV1976-2573
HerkomstBerchem
Bouwperiode1914
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

Objectcategorie 1karren
Objectcategorie 22-wielige voertuigen
Objectnaamstootkar
TitelOpvouwbare stootkar schilder

Afmetingen

Bruto lengte200 cm
Bruto breedte100 cm
Bruto hoogte119 cm
Spoorbreedte83 cm

Beschrijving

OpbouwMet de hand geduwd, tweewielig (12 spaken, 6 velgen) geveerd voertuig. Een onderstel met een ijzeren as (scharnierend middelpunt) en 2 enkele bladveren (veerstroppen, veerhanden). Berriestel (2 berriebomen, 3 ijzeren scheien met scharnierend middelpunt) doorlopend tot handbomen.
Een laadvlak (2 opklapbare, scharnierende bodemplanken) met 2 vaste, halfopen zijleren (2 rongen in rongbeugels, 5 planken) en een afneembaar halfopen voorbord (4 planken).
Door de scharnierende as, scheien en bodemplanken kan het voertuig in de breedte verkleind worden. 2 paar vaste ijzeren steunen.
De kleurstelling van deze kar is grijs met een zwart opschrift.
BeschrijvingEen handkar is een met de hand voortbewogen, doorgaans lichtgewicht, tweewielig gebruiksvoertuig. Men onderscheid twee hoofdtypes: de stootkar en de trekkar.
Dit type handkar wordt een stootkar genoemd en wordt hoofdzakelijk voortbewogen door met de hand het voertuig te duwen, al dan niet met de hulp van een trekhond. Kenmerkend voor de stootkar zijn twee doorlopende berriebomen of handbomen. De opbouw kon sterk verschillen en was meestal aangepast aan de noden van de gebruiker. De stootkar werd veel gebruikt door kleine zelfstandige ambachtslui, zoals de timmerman, metselaar, schilder of loodgieter die er hun materiaal mee vervoerden. Daarnaast werd deze handkar voor allerhande klein transport gebruikt.
Kort na 1950 won de tweewielige trekkar met een stalen frame op luchtbanden aan populariteit. De handkarren met houten wielen bleven wel in gebruik, soms zelfs tot in de jaren tachtig van de twintigste eeuw.
Deze stoorkar werd vermoedelijk rond 1914 vervaardigd en zou door minstens twee schilders in Antwerpen gebruikt worden. De laatste eigenaar was Bruno Raes uit Berchem, die deze stootkar van zijn baas (eveneens een schilder) kocht.
Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen