Trefwoorden
Objectcategorie 1

Objectcategorie 2

Locatie van bewaring

Sproeipomp

Sproeipomp, Karrenmuseum Essen

Identificatie

ObjectnummerV1985-0095
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

Objectcategorie 1karren
Objectcategorie 22-wielige voertuigen
Objectnaamsproeipomp
TitelSproeipomp

Beschrijving

OpbouwGetrokken, tweewielig (ijzeren wielband, ijzeren spaken) ongeveerd werktuig. Een onderstel met ijzeren as. IJzeren frame in U-vorm met daartussen een houten reservoir met ijzeren pomp. 1 voetplank (vermoedelijk). Functie van overige onderdelen niet gekend. De kleurstelling van dit werktuig is rood met een zwart reservoir.
BeschrijvingEen sproeipomp is een tweewielig recipiënt met een mechanisch pompmechanisme voor het spuiten van beschermingsmiddelen in de landbouw. De bestuurder zat doorgaans op de sproeipomp en leidde het paard.
Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen voor de bescherming van veldgewassen was een belangrijke innovatie in de landbouw die het rendement aanzienlijk verhoogde. Aanvankelijk was de verspreiding van dergelijke chemische middelen zeer beperkt omwille van de hoge kostprijs, maar vanaf 1930 geraakte het steeds meer ingeburgerd. De eerste min of meer grootschalige en alleszins professionele tuigen waren vaten of bakken - uit koper of hout - met een pompmechanisme dat door de wielen werd aangedreven.
Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen