Trefwoorden
Objectcategorie 1

Objectcategorie 2

Locatie van bewaring

Charrette

Charrette, Karrenmuseum Essen

Identificatie

ObjectnummerV1985-0102
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

Objectcategorie 1rijtuigen
Objectcategorie 22-wielige voertuigen
Objectnaamcharrette
TitelCharrette

Beschrijving

OpbouwGetrokken, tweewielig (14 spaken, 2 velgen) geveerd voertuig. Een onderstel met een ijzeren as en een driekwart raamveer (veerstroppen, veerhanden, kruisbeugels). Inspan (2 berriebomen, doorlopend) vast verbonden met kuip. Bovenbouw met kuip en open voorzijde met spatscherm (instapgrepen, leidselrek, 2 lantaarnhouders). Voorzijde met ijzeren trekknuppel en 4 treden (2 treden op bovenzijde inspan). Achterzijde met 1 ijzeren steun. 2 spatborden. Interieur met 2 losse zitplanken.
De kleurstelling van dit rijtuig is bruin met witte biezen. Het interieur heeft een beige bekleding.
BeschrijvingEen charrette of charrette Anglaise is een door paarden getrokken tweewielig rijtuig, geschikt voor het transport van vier personen, vaak met twee zitbanken dos-à-dos.
Doorheen de geschiedenis blijft ‘charrette’ eerder een vage term, gebruikt als een overkoepelende familie, die een grote groep aan gelijkaardige, tweewielige lichte, geveerde rijtuigen op grote wielen omvat. Kenmerkend waren de eenvoudige bak of kuip, met of zonder kap, en een open voorzijde met een instap en spatscherm. Om slingerbewegingen tijdens het rijden in te perken, werden de berriebomen van het inspan vaak afzonderlijk aan de achterzijde van de bak gekoppeld, waar zij onderling met een dwarsveer verbonden konden worden. Daarnaast bestond de vering doorgaans uit twee enkele bladveren. In het laatste kwart van de negentiende eeuw tot het midden van de twintigste eeuw werd de charrette Anglaise dankzij zijn eenvoud in vorm, besturingsgemak en diverse gebruiksmogelijkheden een zeer populair transportmiddel op het platteland en in de stad. Binnen deze familie worden onder andere de buggy, de gig en de Tilbury gerekend.
Gezien bovenstaande tweewielige rijtuigen vaak slechts plaats voor twee personen bieden, worden gelijkaardige voertuigen met minimum vier zitplaatsen, met of zonder opklapbare kap, onder de noemer ‘charrette’ gebundeld.
Deze charrette werd rond 1910 vervaardigd door wagenmaker André Besters en smid Smeyers uit Essen voor de rekening van Karel Peeters.
Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen