Trefwoorden
Objectcategorie 1

Objectcategorie 2

Locatie van bewaring

Trekkar

Trekkar, Karrenmuseum Essen

Identificatie

ObjectnummerV2002-0009
HerkomstPutte
Bouwperiode1880 - 1930
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

Objectcategorie 1karren
Objectcategorie 22-wielige voertuigen
Objectnaamtrekkar
TitelTrekkar

Afmetingen

Bruto lengte210 cm
Bruto breedte87 cm
Bruto hoogte70 cm
Spoorbreedte82 cm

Beschrijving

OpbouwMet de hand getrokken, tweewielig (ijzeren wielen) ongeveerd voertuig. Een onderstel met een asdam en ingelaten as. Handboom met kruishout. Berriestel (2 berriebomen, 3 scheien) met bak en schee vast verbonden met handboom. Bak met 2 vaste gesloten zijleren (2 rongen in rongbeugels). Afneembaar voor- en achterbord. De kleurstelling van deze kar is groen met een rode binnenzijde van de bak en rode wielen.
BeschrijvingEen handkar is een met de hand voortbewogen, doorgaans lichtgewicht, tweewielig gebruiksvoertuig. Men onderscheid twee hoofdtypes: de stootkar en de trekkar.
Dit type handkar wordt een trekkar genoemd en wordt hoofdzakelijk voortbewogen door met de hand aan het voertuig te trekken, al dan niet met de hulp van een trekhond. De trekkar werd als een twee- of vierwielig voertuig gebouwd met doorgaans een enkele handboom met een kruishout als handgreep. De opbouw kon, net zoals bij de stootkar, sterk verschillen en werd aangepast aan de noden van de gebruiker. De trekkar was een populair transportmiddel in het boerenbedrijf, meer bepaald bij keuterboeren en op gemengde bedrijven met kleinschalige melkveehouderij. De trekkar werd er hoofdzakelijk gebruikt voor zwaarder transport over korte afstanden van, onder andere zakken, aardappelen, uien, melkbussen en dergelijke, daar waar dit met een kruiwagen een te grote inspanning kostte. Daarnaast werd deze handkar voor allerhande klein transport gebruikt.
Kort na 1950 won de tweewielige trekkar met een stalen frame op luchtbanden aan populariteit. Daarnaast bleven de handkarren met houten wielen nog langer in gebruik, soms zelfs tot in de jaren tachtig van de twintigste eeuw.
Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen