Trefwoorden
Objectcategorie 1

Objectcategorie 2

Locatie van bewaring

Steekkar

Steekkar, Karrenmuseum Essen

Identificatie

ObjectnummerV2007-0636
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

Objectcategorie 1karren
Objectcategorie 22-wielige voertuigen
Objectnaamsteekkar
TitelSteekkar

Beschrijving

OpbouwMet de hand geduwd, tweewielig ongeveerd voertuig. IJzeren wielen met ijzeren as. Berriestel (2 berriebomen, 2 houten scheien, 2 ijzeren scheien) doorlopend tot handbomen en spilklossen. Laadvlak uit raamwerk van strips met 2 tanden en 8 pinnen (2 platte strips verbinden de houten scheien), zijbladen. De kleurstelling van dit voertuig is blank hout met rode wielen en een wit opschrift.
BeschrijvingDe steekkar, ook wel steek- of zakkenkruiwagen, is een type kruiwagen die nagenoeg verticaal op twee kleine ijzeren wielen staat. Het voertuig heeft een open laadvlak en ijzeren steekbeugel. Deze steekbeugel wordt onder de zak of doos geduwd, waarna de lading op het steunvlak wordt gekanteld en getransporteerd kan worden zonder de last te dragen. Dit type voertuig werd in verschillende disciplines ingezet voor het lichten en transporten van zware vrachten, zoals het laden en lossen in de haven of het verzetten van zakken meel in maalderijen (molenaarskruiwagen).
De steekkar behoorde tot het basisgetuig van elke natie en stouwerij, waar het voertuig in verschillende types werd opgedeeld. Een klein model steekkar met een steekbeugel met een korte lip kwam hier onder de naam ‘pirrewitje’ voor en werd voornamelijk ingezet voor het verplaatsen van zakgoed over korte afstanden. Een groter model met een steekbeugel met een korte lip en twee uitstekende tanden kreeg de naam ‘katoenschepper’ en werd zowel in de magazijnen als op de kaaien gebruikt voor het verplaatsen van katoenbalen. Tot slot bestond er nog een steekkar in een maatje groter dan de katoenschepper, waarvan de steekbeugel een J-vormige lip was zonder tanden. Dit model werd de balenschepper genoemd en werd ondermeer aangewend voor het lossen van wol en rubberbalen.
Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen