Trefwoorden
Objectcategorie 1

Objectcategorie 2

Locatie van bewaring

Stootkar stadswerken Antwerpen

Stootkar stadswerken Antwerpen, Karrenmuseum Essen

Identificatie

ObjectnummerV2010-0001
HerkomstAntwerpen
Bouwperiode1880 - 1930
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

Objectcategorie 1karren
Objectcategorie 22-wielige voertuigen
Objectnaamstootkar
TitelStootkar stadswerken Antwerpen

Afmetingen

Bruto lengte210 cm
Bruto breedte130 cm
Bruto hoogte115 cm
Spoorbreedte95 cm

Beschrijving

OpbouwMet de hand geduwd, tweewielig (12 spaken, 6 velgen) geveerd voertuig. Een onderstel met een ijzeren as en 2 enkele bladveren (veerstroppen, veerhanden). Berriestel (2 berriebomen, 5 scheien, 1 trekstang) doorlopend tot handbomen. 2 vaste ijzeren steunen met schoren. Een laadvlak met 2 afneembare, halfopen zijleren (4 rongen in rongbeugels, 1 plank en 1 bovenboom). De kleurstelling van deze kar is blauwgrijs.
BeschrijvingEen handkar is een met de hand voortbewogen, doorgaans lichtgewicht, tweewielig gebruiksvoertuig. Men onderscheid twee hoofdtypes: de stootkar en de trekkar.
Dit type handkar wordt een stootkar genoemd en wordt hoofdzakelijk voortbewogen door met de hand het voertuig te duwen, al dan niet met de hulp van een trekhond. Kenmerkend voor de stootkar zijn twee doorlopende berriebomen of handbomen. De opbouw kon sterk verschillen en was meestal aangepast aan de noden van de gebruiker. De stootkar werd veel gebruikt door kleine zelfstandige ambachtslui, zoals de timmerman, metselaar, schilder of loodgieter die er hun materiaal mee vervoerden. Daarnaast werd deze handkar voor allerhande klein transport gebruikt.
Kort na 1950 won de tweewielige trekkar met een stalen frame op luchtbanden aan populariteit. De handkarren met houten wielen bleven wel in gebruik, soms zelfs tot in de jaren tachtig van de twintigste eeuw.
Deze stootkar werd gebruikt voor openbare werken in de stad Antwerpen.
Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen