Trefwoorden
Objectcategorie 1

Objectcategorie 2

Locatie van bewaring

Brougham

Brougham, Karrenmuseum Essen

Identificatie

ObjectnummerV1969-1941
BouwperiodeRond 1870
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

Objectcategorie 1rijtuigen
Objectcategorie 24-wielige voertuigen
Objectnaambrougham
TitelBrougham

Beschrijving

OpbouwGetrokken, vierwielig (vooraan: 14 spaken, 7 velgen; achteraan: 16 spaken, 8 velgen) geveerd voertuig. Een voor- en achterstel met een ijzeren as en 2 ellipsveren (veerstroppen, veerhanden). Draaipunt in het voorstel (2 draairingen, bovenste aan onderzijde bok), voorwielen draaien geheel onder de bok door. Trekijzers met ijzeren voorbalk met disselboomkoker en 4 paddenstoelen.
Bovenbouw met een kast en bok. Kast met 2 portieren met schuiframen en trede, dubbel raam aan de voorzijde, 1 rechthoekig kijkoog aan de achterzijde, 2 lantaarnhouders met lantaarn. Voorzijde met bok (ijzeren leuning, bokkussen) en hals, schulp en spatscherm, zweepkoker, bergruimte.
Interieur met 1 zitbank. De kleurstelling van dit rijtuig is groen met zwart,
BeschrijvingEen coupé is een door paarden getrokken vierwielig rijtuig, ontworpen voor een intiem transport van twee personen. Rond 1650 ontstond dit type als een afgeleide van de berline of staatsiekoets, waarbij de voorste helft van de rijtuigkast werd geëlimineerd. Het onderstel met draagriemen en langbomen bleef behouden. De rijtuigkast van de coupé had meestal een gebogen voorzijde, uitgewerkt met oog op de sierlijkheid van de originele, grote rijtuigen. Dit compacte voertuig had als voordeel dat het eenvoudiger kon manoeuvreren in de smalle, kronkelende straten van een binnenstad.
Een Brougham is een kleine coupé die in 1838 werd ontworpen door de Londense rijtuigbouwer ‘Robinson & Cook’ voor de rekening van Lord Henry Brougham. Dit type is een klein, laaghangend rijtuig met doorgaans een hoekige, zelfdragende rijtuigkast. Een Brougham of ‘kleine coupé’ was een populair transportmiddel binnen de stedelijke context aan het einde van negentiende eeuw.
Deze Brougham werd vermoedelijk vervaardigd door de rijtuigbouwer ‘De Ruyter-De Messine’ voor de rekening van Graaf De Chambure-Cuypers uit Hoogerheide.
Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen