Trefwoorden
Objectcategorie 1

Objectcategorie 2

Locatie van bewaring

Tuinderskruiwagen

Tuinderskruiwagen, Karrenmuseum Essen

Identificatie

ObjectnummerV2007-0184
HerkomstEssen
Bouwperiode1880 - 1945
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

Objectcategorie 1kruiwagens
Objectcategorie 21-wielige voertuigen
Objectnaamkruiwagen
TitelTuinderskruiwagen

Afmetingen

Bruto lengte200 cm
Bruto breedte60 cm
Bruto hoogte75 cm
Spoorbreedte5 cm

Beschrijving

VeringNee
RemNee
OpbouwEénwielig (8 spaken, 4 velgen) ongeveerd voertuig. Trapeziumvormig berriestel (2 berriebomen, 4 scheien) met steunwiel (spil draait tussen berrieboom en klos) doorlopend tot handbomen. Een bak met 2 afneembare zijleren en een afneembaar achterbord. Vast voorbord met horens en kapschoren. 2 ijzeren poten. De kleurstelling van deze kruiwagen is groen met een rode binnenzijde van de bak en een rood wiel.
BeschrijvingEen kruiwagen is een met de hand voortgeduwd, doorgaans éénwielig voertuig gebruikt voor het transport van diverse grondstoffen en goederen. De hoofdconstructie van een kruiwagen bestaat meestal uit twee naar elkaar toe lopende berriebomen met daartussen een steunwiel. Aan de andere zijde wijken de berriebomen uit elkaar tot handbomen met een handgreep.
Men onderscheidt vier hoofdtypes: de tuinderskruiwagen, de bakkruiwagen, de platte kruiwagen en de steekkruiwagen.
Dit type kruiwagen met afneembare zijleren wordt de tuinders- of metselaarskruiwagen genoemd. Op een boerderij waren vaak twee typen in gebruik: de bakkruiwagen voor mest en de tuinderskruiwagen voor alle andere klein transport rondom de boerderij, zoals het brengen van groenvoer naar de runderen of een uitstap naar de markt. In het gemengd bedrijf werd verder een platte kruiwagen gebruikt voor melkbussen, hooi of strobalen en zakkengoed.
Ook buiten agrarische sector kwamen deze verschillende types bijna overal voor en werden zij in het dagelijkse leven voor het transport van allerhande zaken gebruikt.
Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen