Trefwoorden
Objectcategorie 1

Objectcategorie 2

Locatie van bewaring

Milord

Milord, Karrenmuseum Essen

Identificatie

ObjectnummerV1969-1943
Bouwperiode1881
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

Objectcategorie 1rijtuigen
Objectcategorie 24-wielige voertuigen
Objectnaammilord
TitelMilord

Beschrijving

BeschrijvingEen milord is een door paarden getrokken vierwielig stadsrijtuig voor een comfortabel transport van twee personen. Het is een licht, halfopen rijtuig met een lage opstap, een open bok aan de voorzijde en een overdekte bank met neerlaatbare kap aan de achterzijde. Achter de koetsiersbank werd vaak een opklapbare zitbank of strapontin toegevoegd om extra passagiers te vervoeren. Rond 1835 ontstond, met dank aan de Londense rijtuigbouwer ‘Davis Davis’, de definitieve uitwerking van de milord. Dit type werd tot ongeveer het midden van de negentiende eeuw uitsluitend zonder portieren gemaakt, wat het in- en uitstappen van de passagiers vergemakkelijkte. Een milord behoort tot één van de meest verspreide rijtuigen binnen de stedelijke context van Europa en werd bij mooi weer vaak als een taxi ingezet.
Dit type lijkt sterk op de Victoria, de vaak luxueuze variant van een milord, die haar naam te danken heeft aan de voormalige koningin van het Verenigd Koninkrijk. Het verschil tussen beide types ligt uitsluitend bij de zitting van de koetsier. Een Victoria heeft een afneembare bok, waardoor de passagier zelf de paarden kon mennen. Een milord heeft steeds een vaste bok, gefixeerd op de koffervormige bekisting van de rijtuigkast..
Deze milord werd vermoedelijk vervaardigd door rijtuigbouwer De Ruyter – De Messine voor de rekening van Graaf De Chambure-Cuypers uit Hoogerheide.
Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen