Trefwoorden
Objectcategorie 1

Objectcategorie 2

Locatie van bewaring

Tonneau

Tonneau, Karrenmuseum Essen

Identificatie

ObjectnummerV1972-2369
BouwperiodeBouwjaar: 1920
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

Objectcategorie 1rijtuigen
Objectcategorie 22-wielige voertuigen
Objectnaamtonneau
TitelTonneau

Beschrijving

OpbouwGetrokken, tweewielig (14 spaken, 2 velgen, rubberen band) geveerd voertuig. Een onderstel met een ijzeren as (bochtas) en 2 ellipsveren (veerstroppen, veerhanden). Inspan (2 berriebomen, doorlopend) vast verbonden met onderzijde zitbanken. Bovenbouw met kuip met klein voorscherm (leidselrek) en verzonken bodem. Portier aan achterzijde met 1 ijzeren steun met trede. Spatborden aan de rugleuning. Voorzijde met 2 lantaarnhouders. Rem.
Interieur met 2 gestoffeerde zitbanken vis-à-vis. Linkse bank voor de helft scharnierend (opklapbaar).
De kleurstelling van dit rijtuig is zwart met rode biezen op de wielen. Het interieur heeft een groene bekleding.
BeschrijvingEen tonneau is een door paarden of pony’s getrokken tweewielig rijtuig, dat omstreeks 1885 in Engeland werd ontworpen als een damesrijtuig. Kenmerkend voor dit type zijn de u-vormige bochtas en de tonvormige bak met twee in de lengterichting geplaatste tweepersoonszitbanken. In de achterwand bevindt zich een portier met een ijzeren opstap, wat het in- en uitstappen vergemakkelijkte. De tonneau werd het rijtuig bij uitstek voor het rondrijden met kinderen en oudere mensen.
Deze tonneau is afkomstig uit Brasschaat, waar Clement De Hert het voertuig onder andere gebruikte om leden van het gemeentebestuur te vervoeren. Het voertuig had origineel een zwarte hoogglans en gouden biezen.
Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen