Trefwoorden
Objectcategorie 1

Objectcategorie 2

Locatie van bewaring

Kinderwagen

Kinderwagen, Karrenmuseum Essen

Identificatie

ObjectnummerV2019-0029
HerkomstAntwerpen
Bouwperiode1938
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

Objectcategorie 1wagens
Objectcategorie 24-wielige voertuigen
Objectnaamkinderwagen
TitelKinderwagen

Beschrijving

VeringNee
RemNee
OpbouwGetrokken, vierwielig (vooraan: 10 spaken, 5 velgen; achteraan: 10 spaken, 5 velgen) ongeveerd voertuig. Een voorstel met een asdam met tegen de onderkant een ijzeren as en een achterstel met ijzeren as met ijzeren schoren. Draaipunt in het voorstel (2 draaiplaten met draaipin; onder met lamoen, boven met beugel aan bodem), voorwielen draaien geheel onder de bak door.
Bovenbouw met een open bak met vaste zijladders, voorhek en achterhek. Open voorzijde met schulp en zweepkoper.
De kleurstelling van dit voertuig is roodbruin (vernis).
BeschrijvingEen kinderwagen is een geduwd of getrokken, twee- of vierwielig voertuig, hoofzakelijk bedoeld als buitenspeeltuig voor kleine kinderen. De constructie en de vormgeving is vaak gebaseerd op een rijtuig of een boerenwagen. Een kinderwagen wordt doorgaans met een bok bespannen, wat beter bekend staat onder de noemer bokkenwagen of -rijtuig.
Het gebruik van dit type voertuig is waarschijnlijk tot het einde van de achttiende eeuw beperkt gebleven tot de elite en zou pas na het ancien régime langzamerhand doorsijpelen naar bredere lagen van de bevolking.
De kinderwagen werd zowel door wagenmakers als door rijtuig- en speelgoedfabrikanten ontworpen en gebouwd. De rijtuigenfabrikanten en later de fabrieken van buitenspeelgoed namen internationale rijtuigmodellen als voorbeeld, terwijl de kinderwagens van plaatselijke wagenmakers op het platteland eerder ontleend waren aan voertuigen die op de boerderij aangetroffen werden.
Deze kinderwagen was voor 1914 eigendom van de familie Eiffe uit Antwerpen en kwam vermoedelijk na 1914 in het bezit van een poppengasthuis in Antwerpen. Waarschijnlijk verkochten zij op hun beurt het voertuig aan de familie Stoops uit Kapellenbos om uiteindelijk in 1972 door de hovenier van de familie (F. Dingemans) aan het museum geschonken te worden.
Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen