Trefwoorden
Objectcategorie 1

Objectcategorie 2

Locatie van bewaring

Lijkwagen tweede klasse

Lijkwagen tweede klasse, Karrenmuseum Essen

Identificatie

ObjectnummerV1993-0372
BouwperiodeRond 1870
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

Objectcategorie 1wagens
Objectcategorie 24-wielige voertuigen
Objectnaamlijkwagen
TitelLijkwagen tweede klasse

Beschrijving

BeschrijvingEen lijkwagen is een getrokken vierwielig voertuig ontworpen voor het transport van een overledene in een doodskist.
Constructief worden er twee hoofdtypes onderscheiden: de achterlader en de zijlader.
Een zijlader is een lijkwagen waar men de doodskist langs de zijkant van de wagen op een draaibaar plateau plaatst. De kist kan vervolgens in de lengterichting van de wagen gedraaid worden. Dit type lijkwagen is groter dan een achterlader, waar de kist langs de achterzijde op ‘rolletjes’ in de wagen geschoven kan worden.
Lijkwagens werden ingedeeld volgens klasse, waarbij de wagens varieerden van sobere, eenvoudige, tot bombastische overladen modellen waar men amper de kist nog zag liggen. Over het algemeen spreekt men van een eerste, tweede, derde en vierde klasse lijkwagen. De eerste klasse was bestemd voor de hoogste rang en stand, waarbij zowel het rijkelijk geornamenteerde voertuig als de paarden opgetuigd werden met rouwdekens en pluimen. Bij de tweede, derde en vierde klasse zakte de prijs, maar was er ook opvallend minder uiterlijk vertoon.
Deze lijkwagen van de tweede klasse is een achterlader die voor begrafenissen in de provincie Antwerpen ingezet kon worden. Het voertuig werd vermoedelijk rond 1900 door rijtuigbouwer Quesnel uit Brussel gemaakt voor de rekening van Jan Ketelaars. Rond deze periode richtten Jan en Rosalia Ketelaars - van den Wyngaert een transportbedrijf in Kapellen op dat zou uitgroeien tot ‘Uitvaartzorg Ketelaars’. Door de jaren heen verzorgden zij naast begrafenissen, eveneens vrachtvervoer en verhuizingen en werd de naam ‘Jan Ketelaars’ verbonden met doopsels, communie, huwelijk, jubilarissen en overlijden van vele families uit Kapellen en omgeving.
Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen