Trefwoorden
Objectcategorie 1

Objectcategorie 2

Locatie van bewaring

Dresseerkar

Dresseerkar, Karrenmuseum Essen

Identificatie

ObjectnummerV2016-0017
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

Objectcategorie 1rijtuigen
Objectcategorie 22-wielige voertuigen
Objectnaamdresseerkar
TitelDresseerkar

Beschrijving

OpbouwGetrokken, tweewielig (12 spaken, 6 velgen) geveerd voertuig. Een onderstel met een ijzeren as en een driekwart raamveer (veerstroppen, veerhanden, kruisbeugels). Inspan (2 berriebomen, doorlopend) vast verbonden met kuip. Bovenbouw met kuip met een voorscherm (leidselrek) en zitbanken die over de zijwanden en wielen uitsteken. Open achterzijde met 1 ijzeren steun en een reflector. Voorzijde met trekknuppel en 1 zweepkoker.
Interieur met 2 zitbanken vis-à-vis met een gestoffeerd zitvlak.
De kleurstelling van dit rijtuig is blank hout. Het interieur heeft een rode stoffering van het zitvlak.
BeschrijvingEen dresseerkar is een getrokken tweewielig rijtuig, dat omstreeks 1900 door de elite op het platteland werd gebruikt om tuigpaarden af te richten. De inrichting van de kuip, met twee in de lengterichting geplaatste tweepersoonszitbanken en een instap langs de achterzijde vertoont grote overeenkomsten met de tonneau. Een dresseerkar heeft doorgaans een rechte as en een eenvoudige bak, waarbij de banken met open rugleuningen over de wielen uitsteken. De achterwand is open met een trede en zonder portier.
Na 1918 verscheen de dresseerkar als een goedkoop rijtuigje op boerderijen. Het voertuig werd hoofdzakelijk gebruikt als een ‘melkkar’ voor de verder weg gelegen percelen of om mee op visite te gaan. Na de Tweede Wereldoorlog werd de dresseerkar uitgerust met luchtbanden en bleef ze nog tot na 1950 op diverse boerderijen in gebruik.
Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen