Trefwoorden
Objectcategorie 1

Objectcategorie 2

Locatie van bewaring

Buggy

Buggy, Karrenmuseum Essen

Identificatie

ObjectnummerV2019-0001
HerkomstIchtegem
Bouwperiode1923
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

Objectcategorie 1rijtuigen
Objectcategorie 22-wielige voertuigen
Objectnaambuggy
TitelBuggy

Afmetingen

Bruto lengte373 cm
Bruto breedte177 cm
Bruto hoogte249 cm
Spoorbreedte146 cm

Beschrijving

OpbouwGetrokken, tweewielig (14 spaken, 7 velgen, rubberen wielband) geveerd voertuig. Een onderstel met een ijzeren as en 2 ellipsveren (veerstroppen, veerhanden). Inspan (2 berriebomen, doorlopend) vast verbonden met kuip. Bovenbouw met kuip en kap. Kuip met een open voorzijde met spatscherm (2 instapgrepen, leidselrek), 2 treden (aan weerszijden, 1 trede gemonteerd aan kuip, 1 trede gemonteerd op inspan). 1 ijzeren steun aan achterzijde, 2 instapgrepen. Kap met kapijzers.
Interieur met 1 zitbank (gestoffeerde rugleuning, kussen van zitvlak ontbreekt, opbergruimte).
De kleurstelling van dit rijtuig is roodbruin met een zwarte kap. Het interieur heeft een zwarte lederen bekleding van de rugleuning.
BeschrijvingDe tweewielige kar zou voor het eerst in Engeland worden aangepast aan personenvervoer, een evolutie die onder de algemene noemer ‘charrette Anglaise’ binnen Europa verspreid zou geraken. Charrette Anglaise omvat een grote groep aan gelijkaardige, tweewielige lichte, geveerde rijtuigen op grote wielen. Kenmerkend waren de eenvoudige bak of kuip, met of zonder kap, en een open voorzijde met een instap en een spatscherm. Om slingerbewegingen tijdens het rijden in te perken, werden de berriebomen van het inspan vaak afzonderlijk aan de achterzijde van de bak gekoppeld, waar zij onderling met een dwarsveer verbonden konden worden. Daarnaast werd de vering doorgaans beperkt tot twee enkele bladveren.
In het laatste kwart van de negentiende eeuw tot het midden van de twintigste eeuw werd deze charrette Anglaise , dankzij zijn eenvoud in vorm, besturingsgemak en diverse gebruiksmogelijkheden, een zeer populair transportmiddel, zowel op het platteland als in de stad. Tot deze familie worden onder andere de buggy, de gig en de Tilbury gerekend.
Een buggy is een getrokken tweewielig, licht plezierrijtuig, met name geschikt voor het transport van twee passagiers over landwegen en uitstapjes naar het platteland. De zitbank van een buggy kon meestal overdekt worden met een opvouwbare lederen kap. Op het einde van de achttiende eeuw ontwikkelde men in Engeland een vierwielige buggy, die rond 1900 als gelijkaardige, zelfrijdende voertuigen verspreid in Europa verschenen.
Een tweewielige buggy wordt als een afgeleide en lichtere variant van de cabriolet beschouwd. Doorheen de geschiedenis bleef de buggy of ‘boghei’ eerder een vage term, gebruikt voor voertuigen zonder karakteristieke typologie. Zo werd de benaming buggy in Frankrijk gehanteerd om een lichte variant van de tilbury aan te duiden, terwijl in Engeland onder buggy een ‘hooded gig’ verstaan werd.
Deze buggy met ellipsveren heeft een schelpvormige kuip, gelijkaardig aan de in riemen opgespannen kuip van de cabriolet. Het voertuig is afkomstig uit de Provinciale Collectie Bulskampveld.
Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen