Trefwoorden
Objectcategorie 1

Objectcategorie 2

Locatie van bewaring

Hoge bi

Hoge bi, Karrenmuseum Essen

Identificatie

ObjectnummerV2007-0903
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

Objectcategorie 1fietsen
Objectcategorie 22-wielige voertuigen
Objectnaamhoge bi
TitelHoge bi

Beschrijving

OpbouwMet de voet aangedreven, tweewielig voertuig. IJzeren frame met 2 fietsvorken met fietswielen. Voorwiel met 2 trappers op naaf, stuur met houten handgrepen boven de vork van het voorwiel, zadel op frame (vlak achter het stuur).
BeschrijvingDe Engelsmannen James Starley en William Hillman ontwikkelden een nieuwe type fiets, dat onder de soortnaam ‘hoge bi’ bekend is geworden. De fiets, waarop in 1870 een patent werd aangevraagd en die in 1871 in de handel werd gebracht, kreeg de naam Ariel en werd als de ‘schoonheid van het jaar’ geannonceerd. Deze fiets had één groot voorwiel met een diameter van 125 centimeter en een klein achterwiel met een diameter van 35 centimeter, met stalen velgen, dunne spaken van staaldraad en massief rubberen banden. De cranks met trappers op het voorwiel waren verstelbaar, zodat de fiets aangepast kon worden aan de beenlengte van de berijder. De Ariel is het basistype geworden voor een groot aantal hoge bi’s.
Deze hoge bi werd geschonken door mevrouw Calmeyn-Sassen. Het verhaal gaat dat haar man Henri Calmeyn (1862-1950) de eerste burger in Essen was die dergelijke fiets bezat.
Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen