Trefwoorden
Objectcategorie 1

Objectcategorie 2

Locatie van bewaring

Bodewagen De Grauw Expeditie

Bodewagen De Grauw Expeditie, Karrenmuseum Essen

Identificatie

ObjectnummerV2012-0002
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

Objectcategorie 1wagens
Objectcategorie 24-wielige voertuigen
Objectnaambodewagen
TitelBodewagen De Grauw Expeditie

Beschrijving

BeschrijvingEen bodewagen is een door paarden getrokken vierwielige vrachtwagen, voornamelijk gebruikt in commercieel verband, zoals het ophalen en leveren pakketjes of bestellingen. Het gaat doorgaans om geveerde voertuigen met een gesloten houten bovenbouw, volgens het model ‘met door paarden ingespannen bestelwagen of -bus’. Zowel voerman als laadruimte zijn hierbij overdekt.
Tegenwoordig zorgen koerierdiensten voor het ophalen en bezorgen van pakketjes of bestellingen. In de negentiende eeuw werden deze diensten uitgevoerd door voermannen of boderijders. In grote steden werden goederen afgeleverd met paard en wagen, handkarren en later ook bakfietsen. Op het platteland reden de bodediensten één of meerdere keren per week vanuit de dorpen naar de naburige stad voor goederenverzendingen, bestellingen en boodschappen voor de dorpsbewoners. Bestelde en vervoerde goederen werden in bestelhuizen afgeleverd en opgehaald. Veelal waren dat de panden van de bodediensten zelf of cafés.
In 1917 richtte Petrus Philippus Josephus (Piet) de Graauw het expeditiebedrijf ‘P. De Grauw jr. Expeditie’ op. Hij was actief in Bergen op Zoom en combineerde het transport van goederen en bestellingen met commissiehandel. Het stads- en streekvervoer vond met deze Bodewagen plaats. Rond 1920 laat Piet de Graauw weten dat hij ‘het beste adres voor de bezorging van goederen van en naar het spoor, tram en boot’ was. Rond deze periode gebruikte hij de wagen eveneens als een verhuiswagen voor allerhande verhuizingen in de stad. Zijn stalling en pakhuis bevonden zich in de Van Dedemstraat 13-15. In 1925 wijzigde het adres naar de Antwerpsestraat 10. Rond 1929 deed het eerste gemotoriseerde vervoer zijn intrede in het bedrijf, waarmee een groter gebied bediend kon worden. Vermoedelijk werd deze Bodewagen tot ongeveer 1950 actief gebruikt. Het wagenpark was namelijk na de Tweede Wereldoorlog door vordering van de bezetter dusdanig uitgedund dat er vooral met paard-en-wagen en een bakfiets werd gereden.
Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen