Trefwoorden
Objectcategorie 1













Objectcategorie 2





Locatie van bewaring

Lijkwagen

Lijkwagen, Karrenmuseum Essen

Identificatie

ObjectnummerV2019-0008
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

Objectcategorie 1rijtuigen
Objectcategorie 24-wielige voertuigen
Objectnaamlijkwagen
TitelLijkwagen

Beschrijving

OpbouwGetrokken, vierwielig (vooraan: 12 spaken, 6 velgen; achteraan: 14 spaken, 7 velgen) geveerd voertuig. Voor- en achterstel met ijzeren as en 2 ellipsveren (veerstroppen, veerhanden). Draaipunt en trekwerk in het voorstel (2 draairingen, trekijzers, voortangarmen, lamoen), voorwielen draaien geheel onder de kast door. Dissel en voorbalk.
Bovenbouw met kast en bok. Rechthoekige open kast en een dak op 4 zuilen. Neerklapbaar achterbord. Bok met ijzeren leuning, met hals aan de kast verbonden, schulp. 4 lantaarns aan de zuilen. Interieur met een lijkbaar.
De kleurstelling van dit voertuig is zwart met zilvergrijze ornamenten en schilderingen.
Bijzonderheden: houtsnijwerk (hoeken, midden) en kruis op dak.
BeschrijvingEen lijkwagen is een getrokken vierwielig voertuig ontworpen voor het transport van een overledene in een doodskist.
Constructief worden er twee hoofdtypes onderscheiden: de achterlader en de zijlader.
Een zijlader is een lijkwagen waar men de doodskist langs de zijkant van de wagen op een draaibaar plateau plaatst. De kist kan vervolgens in de lengterichting van de wagen gedraaid worden. Dit type lijkwagen is groter dan een achterlader, waar de kist langs de achterzijde op ‘rolletjes’ in de wagen geschoven kan worden.
Lijkwagens werden ingedeeld volgens klasse, waarbij de wagens varieerden van sobere, eenvoudige, tot bombastische overladen modellen waar men amper de kist nog zag liggen. Over het algemeen spreekt men van een eerste, tweede, derde en vierde klasse lijkwagen. De eerste klasse was bestemd voor de hoogste rang en stand, waarbij zowel het rijkelijk geornamenteerde voertuig als de paarden opgetuigd werden met rouwdekens en pluimen. Bij de tweede, derde en vierde klasse zakte de prijs, maar was er ook opvallend minder uiterlijk vertoon.
Deze lijkwagen van de tweede of derde klasse is een achterlader afkomstig uit de Provinciale Collectie Bulskampveld.
Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen