Trefwoorden
Objectcategorie 1

Objectcategorie 2

Locatie van bewaring

Brouette

Brouette, Karrenmuseum Essen

Identificatie

ObjectnummerV2019-0009
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

Objectcategorie 1rijtuigen
Objectcategorie 22-wielige voertuigen
Objectnaambrouette
TitelBrouette

Beschrijving

OpbouwMet de hand getrokken, tweewielig (14 spaken, 7 velgen) geveerd voertuig. Een onderstel met een ijzeren as, 2 halve bladveren (vast verbonden met kast, veerhanden). 2 ijzeren steunen en een opstapplank. Handbomen (2 berriebomen, doorlopend) afneembaar verbonden met kast (2 beugels). Kast met 1 portier (voorzijde, tussen handbomen) en schuiframen.
Interieur met 1 zitbank voor 1 persoon.
De kleurstelling van dit rijtuig is zwart met rode biezen. Het interieur heeft een rode bekleding.
BeschrijvingEen brouette is een met de hand getrokken tweewielig rijtuig, geschikt voor het transport van één persoon. Het voertuig vormt een variant op zogenaamde sedan chair, een uitvoerig gedecoreerde en gestoffeerde draagstoel opgehangen tussen twee lange, doorlopende handbomen. Rond 1668 werd de brouette door een zekere Dupin in Parijs uitgevonden, maar het ontwerp werd niet warm onthaald door de eigenaren van de sedain chair. De verspreiding en het gebruik van een brouette werd lang verboden en zou pas tegen 1761 als een populair openbaar transportmiddel in de straten van Parijs voorkomen.
Deze brouette werd vermoedelijk rond 1860 vervaardigd voor de rekening van de Bisschop van Gent. Het voertuig maakt deel uit van de collectie van het Industriemuseum en werd tijdelijk ondergebracht in het koetshuis van het hotel d'Hane-Steenhuyse, dat in de tweede helft van de achttiende eeuw werd gebouwd door graaf Emmanuel-Ignace d'Hane en zijn zoon.
Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen