Trefwoorden
Objectcategorie 1

Objectcategorie 2

Locatie van bewaring

Voermanswagen gebroeders Folens

Voermanswagen gebroeders Folens, Karrenmuseum Essen

Identificatie

ObjectnummerV2019-0060
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

Objectcategorie 1wagens
Objectcategorie 24-wielige voertuigen
Objectnaamvoermanswagen
TitelVoermanswagen gebroeders Folens

Beschrijving

BeschrijvingEen voermanswagen is een door paarden getrokken vierwielige vrachtwagen, gebruikt in agrarisch en commercieel verband. Het gaat doorgaans om zwaargebouwde, geveerde voertuigen die ontworpen werden voor de handel in grote hoeveelheden koopwaar en zware vrachten, zoals zakken graan, kolen, vlas en meststoffen. Om de ladingcapaciteit te vergroten kon de wagen voorzien worden van zijleesten en opzetborden. Een voermanswagen werd vaak opgetuigd als een huifkar, waarbij zowel de lading als de voerman tegen weer en wind beschermd werden.
Een voerman dreef één of meerdere keren per week handel tussen de dorpen en de naburige stad. Zijn wagen werd eveneens gebruikt als een bodewagen voor goederenverzendingen, bestellingen en boodschappen voor de dorpsbewoners. Bestelde en vervoerde goederen werden doorgaans in bestelhuizen afgeleverd en opgehaald. Veelal waren dat de panden van de bodediensten zelf of cafés.
Eind jaren 1930 werd deze voermanswagen gemaakt door wagenmaker Gryspeerdt uit de gemeente Wevelgem. De eigenaar van de wagen was voerman Emiel Gheysens, handelaar in granen, zaden en meststoffen op de route Wevelgem - Gent. Het laadvermogen bedroeg 5000 tot 6000 kilogram. De reis over kasseiwegen werd afgelegd met behulp van drie trekpaarden en zou heen en terug vier dagen geduurd hebben. De wagen werd actief gebruikt tot in het begin van de jaren 1950.
Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen