Trefwoorden
Objectcategorie 1

Objectcategorie 2

Locatie van bewaring

Militaire Kar

Militaire Kar, Karrenmuseum Essen

Identificatie

ObjectnummerV1977-2746
BouwperiodeVerm. rond 1914
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

Objectcategorie 1karren
Objectcategorie 22-wielige voertuigen
Objectnaammilitair voertuig
TitelMilitaire Kar

Beschrijving

OpbouwGetrokken, tweewielig (12 spaken, 6 velgen, metalen naaf) ongeveerd voertuig. Een onderstel met een ijzeren as met houten klossen. Voorbalk met disselboomkoker en 2 kokers voor lamoenstokken
Berriestel (2 berriebomen, 4 scheien). Bak met schee, 2 vaste gesloten zijleren (rongen in pen- en gatverbinding), beugels voor huif. Voor- en achterbord ontbreken. Houten stoksteunen, 2 kistjes aan achterzijde (onder laadvlak). De kleurstelling van deze kar is grijs.
BeschrijvingDe term ‘militair voertuig’ omvat alle militaire transportvoorzieningen met wielen voor het gebruik op land. Dit voertuig is vermoedelijk rond 1914 gebouwd en werd tijdens de Eerste Wereldoorlog ingezet voor de bevoorrading van de troepen. Deze kar heeft een gelijkaardige bovenbouw als deze van de hoogkar. De berriebomen zijn echter tegen de asdam bevestigd, die aan de achterzijde met trekijzers wordt verstevigd. De opbouw van de wielen, waarbij de spaken in een metalen naaf zijn gevat, komt overeen met het veldgeschut uit die periode. Vermoedelijk kon dit type voertuig als een ‘aanhanger’ achter een ander voertuig bevestigd worden.
Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen