Trefwoorden
Objectcategorie 1

Objectcategorie 2

Locatie van bewaring

Voermanswagen Ed Cassimon

Voermanswagen Ed Cassimon, Karrenmuseum Essen

Identificatie

ObjectnummerV1973-2390
BouwperiodeBouwjaar: 1924
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

Objectcategorie 1wagens
Objectcategorie 24-wielige voertuigen
Objectnaamvoermanswagen
TitelVoermanswagen Ed Cassimon

Beschrijving

OpbouwGetrokken, vierwielig (vooraan: 12 spaken, 6 velgen; achteraan: 14 spaken, 7 velgen) geveerd voertuig. Voor- en achterstel met ijzeren as, voorstel met een driekwart raamveer (veerstroppen, veerhanden, kruisbeugels), achterstel met 2 enkele bladveren (veerstroppen, veerhanden). Draaipunt in het voorstel (onder: tangarmen, tangschoren, draairing; boven: draairing aan 2 steunbalken), voorwielen draaien geheel onder de bak door. Tangarmen met voorbalk, trekstang, evenaar en 2 trekknuppels. Berriestel (2 berriebomen, 11 scheien, 3 trekstangen). Bak met 2 vaste gesloten zijleren (rongen in rongbeugels), 2 opzetborden, 2 zijleesten, scharnierend achterbord (neerklapbaar), open voorzijde met schee. 3 strips over binnenzijde bak en zijleren.
BeschrijvingEen voermanswagen is een door paarden getrokken vierwielige vrachtwagen, gebruikt in agrarisch en commercieel verband. Het gaat doorgaans om zwaargebouwde, geveerde voertuigen die ontworpen werden voor de handel in grote hoeveelheden koopwaar en zware vrachten, zoals zakken graan, kolen, vlas en meststoffen. Om de ladingcapaciteit te vergroten kon de wagen voorzien worden van zijleesten en opzetborden. Een voermanswagen werd vaak opgetuigd als een huifkar, waarbij zowel de lading als de voerman tegen weer en wind beschermd werden.
Een voerman dreef één of meerdere keren per week handel tussen de dorpen en de naburige stad. Zijn wagen werd eveneens gebruikt als een bodewagen voor goederenverzendingen, bestellingen en boodschappen voor de dorpsbewoners. Bestelde en vervoerde goederen werden doorgaans in bestelhuizen afgeleverd en opgehaald. Veelal waren dat de panden van de bodediensten zelf of cafés.
Deze voermanswagen in 1924 vervaardigd door wagenmaker Augustijns en smid Aerts uit Nieuwmoer. Het voertuig werd gebruikt door voerman Cassimon, onder andere voor het transport van graan, meel en kolen op de route Kalmthout - Antwerpen. In 1930 werden de achterwielen, de as en de bladveren vervangen, waardoor het laadvermogen verhoogd werd van 3500 kilogram tot 5000 kilogram.
Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen