Trefwoorden
Objectcategorie 1

Objectcategorie 2

Locatie van bewaring

Bakkruiwagen voor vloeibare mest

Bakkruiwagen voor vloeibare mest, Karrenmuseum Essen

Identificatie

ObjectnummerV1982-0028
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

Objectcategorie 1kruiwagens
Objectcategorie 23-wielige voertuigen
Objectnaamkruiwagen
TitelBakkruiwagen voor vloeibare mest

Beschrijving

OpbouwMet de hand geduwd, driewielig (vooraan: 4 spaken, 4 velgen; achteraan: 2 metalen wielen) ongeveerd voertuig. Houten bak met 2 tussenschotten en een kleine schuif.
Achterzijde: 2 berriebomen vast verbonden met bak, met houten steunwiel en ijzeren kapschoren. Voorzijde: 2 handbomen vast verbonden met bak, met 2 metalen wielen met asdam en een ingelaten ijzeren as. De kleurstelling van deze kruiwagen zwart met rode wielen.
BeschrijvingEen kruiwagen is een met de hand voortgeduwd, doorgaans éénwielig voertuig gebruikt voor het transport van diverse grondstoffen en goederen. De hoofdconstructie van een kruiwagen bestaat meestal uit twee naar elkaar toe lopende berriebomen met daartussen een steunwiel. Aan de andere zijde wijken de berriebomen uit elkaar tot handbomen met een handgreep.
Men onderscheidt vier hoofdtypes: de tuinderskruiwagen, de bakkruiwagen, de platte kruiwagen en de steekkruiwagen.
Deze bakkruiwagen van Engelse afkomst wordt bestemd voor het transporteren van gier. De tussenschotten in de bak dienen om het klotsen van de vloeibare mest tegen te gaan. De houten poten werden vervangen door twee kleine metalen wielen.
Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen