Trefwoorden
Objectcategorie 1

Objectcategorie 2

Locatie van bewaring

Brouwerskar brouwerij Seghers en Deckers

Brouwerskar brouwerij Seghers en Deckers, Karrenmuseum Essen

Identificatie

ObjectnummerV1973-0234
Bouwperiode1924
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

Objectcategorie 1karren
Objectcategorie 22-wielige voertuigen
Objectnaambrouwerskar
TitelBrouwerskar brouwerij Seghers en Deckers

Beschrijving

OpbouwGetrokken, tweewielig (14 spaken, 7 velgen) geveerd voertuig. Een onderstel met een asdam en ingelaten ijzeren as, 2 enkele bladveren (veerstroppen, veerhanden). Berriestel (2 berriebomen, 6 scheien, 1 trekstang) vast verbonden met handbomen. 5 scheien in metaal (3 gebogen, 2 recht). 3 steunen (2 stoksteunen, 1 T-steun), 1 kistje (zijkant berrieboom).
De kleurstelling van deze kar is groen.
BeschrijvingDe brouwers- of bierkar is een getrokken of met de hand geduwd tweewielig vrachtvoertuig, bestemd voor het transporteren van biervaten. De type voertuig bestaat hoofdzakelijk uit twee berriebomen en enkele scheien, waartussen de houten vaten werden gelegd. Vaak werden extra vaten met kettingen onderaan het voertuig opgehangen.
Deze brouwerskar is een met paarden bespannen kar en was eigendom van de voormalige brouwerij Seghers uit Temse en brouwerij Deckers uit Beveren. De brouwerskar werd vermoedelijk vanaf de oprichting van brouwerij Seghers in 1890 tot de stopzetting rond 1930 in de regio Sint-Niklaas gebruikt voor het transport van biervaten.
Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen