Trefwoorden
Objectcategorie 1

Objectcategorie 2

Locatie van bewaring

Stootkar

Stootkar, Karrenmuseum Essen

Identificatie

ObjectnummerV2007-0156
HerkomstDeurne
Bouwperiode1880 - 1930
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

Objectcategorie 1karren
Objectcategorie 22-wielige voertuigen
Objectnaamstootkar
TitelStootkar

Afmetingen

Bruto lengte405 cm
Bruto breedte151 cm
Bruto hoogte110 cm
Spoorbreedte110 cm

Beschrijving

OpbouwMet de hand geduwd, tweewielig (12 spaken, 6 velgen) geveerd voertuig. Een onderstel met een ijzeren as en 2 enkele bladveren (veerstroppen, veerhanden). Berriestel (2 berriebomen, 6 scheien). 2 vaste ijzeren steunen met schoren. Een laadvlak met 2 vaste zijleren (4 rongen in rongbeugels, 3 planken) en 2 bovenbomen doorlopend tot handbomen. De kleurstelling van deze kar is blauw.
BeschrijvingEen handkar is een met de hand voortbewogen, doorgaans lichtgewicht, tweewielig gebruiksvoertuig. Men onderscheid twee hoofdtypes: de stootkar en de trekkar.
Dit type handkar wordt een stootkar genoemd en wordt hoofdzakelijk voortbewogen door met de hand het voertuig te duwen, al dan niet met de hulp van een trekhond. Kenmerkend voor de stootkar zijn twee doorlopende berriebomen of handbomen. De opbouw kon sterk verschillen en was meestal aangepast aan de noden van de gebruiker. De stootkar werd veel gebruikt door kleine zelfstandige ambachtslui, zoals de timmerman, metselaar, schilder of loodgieter die er hun materiaal mee vervoerden. Daarnaast werd deze handkar voor allerhande klein transport gebruikt.
Kort na 1950 won de tweewielige trekkar met een stalen frame op luchtbanden aan populariteit. De handkarren met houten wielen bleven wel in gebruik, soms zelfs tot in de jaren tachtig van de twintigste eeuw.
Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen