Trefwoorden
Objectcategorie 1

Objectcategorie 2

Locatie van bewaring

Hanson Cab

Hanson Cab, Karrenmuseum Essen

Identificatie

ObjectnummerV1993-0375
Bouwperiode19de eeuw:1834
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

Objectcategorie 1rijtuigen
Objectcategorie 22-wielige voertuigen
Objectnaamhansom cab
TitelHanson Cab

Beschrijving

OpbouwGetrokken, tweewielig (16 spaken, 8 velgen) geveerd voertuig. Een onderstel met een ijzeren as en een driekwart raamveer. Inspan (2 berriebomen, ijzeren houders) vast verbonden met kast.
Kast met een open voorzijde en tweedelig voorscherm (instapgrepen), trede met ijzeren steun aan weerszijden. Schuiframen en lantaarnhouders met lantaarn. Interieur met 1 zitbank afsluitbaar met een dubbel metalen portier (scharnierend). Luik in het dak. Hoge koetsierszit (ijzeren leuning) aan achterzijde van de kast, leidselrek op het dak. 1 dubbele trede aan dwarsveer.
De kleurstelling van dit rijtuig is zwart met gele biezen. Het interieur heeft een blauwzwarte bekleding met een blauw passement.
BeschrijvingEen Hansom cab is een door een paard getrokken tweewielig rijtuig, geschikt voor het transport van twee passagiers. Dit voertuig werd in 1834 ontworpen door de Engelse architect Joseph Aloysius Hansom, die hierbij een zo veilig mogelijk tweepersoons-rijtuig voor ogen had. De eerste Hansom cab had een zware, rechthoekige kast met extra hoge wielen en een bok hoog op het dak. Rond 1836 werd dit prototype radicaal door John Chapman gewijzigd. Zo werden de wielen verkleind en werd de bokzit hoog achter de kast geplaatst, waardoor de leidsels over het dak kwamen te lopen. Door een luik in het dak werd de communicatie tussen de passagiers en de koetsier mogelijk. Met behulp van twee klapdeuren aan de voorzijde van de kast werden de inzittenden tegen regen en wind beschermd. In de loop der jaren werden vele wijzigingen en verbeteringen aangebracht, zoals het toevoegen van schuiframen, asbakken en rubberbandwielen. In 1837 werd het uiteindelijk type, dat aan alle gestelde eisen voldeed, gebouwd door de rijtuigbouwer ‘Forder’ uit het Engelse district Wolverhampton. Deze Hansom cab werd tot in twintigste eeuw geëxploiteerd als een huurrijtuig, met name populair in grote steden als Londen, Parijs en New-York.
Deze Hansom cab is een bruikleen van het Mas in Antwerpen.
Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen