Trefwoorden
Objectcategorie 1

Objectcategorie 2

Locatie van bewaring

Kinderwagen

Kinderwagen, Karrenmuseum Essen

Identificatie

ObjectnummerV1986-0125
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

Objectcategorie 1wagens
Objectcategorie 24-wielige voertuigen
Objectnaamkinderwagen
TitelKinderwagen

Beschrijving

OpbouwGetrokken, vierwielig (ijzeren spaken, ijzeren velg en wielband) geveerd voertuig. Voor- en achterstel met ijzeren as, achterstel met 2 paar enkele veerbladen (spiraalvormig), voorstel met ellipsveren (2 enkele veerbladen, met bouten vastgezet). Draaipunt in het voorstel (onder: draairing aan bladveren; boven: draairing aan U-vormige beugel). Lamoen aan ijzeren beugel.
Kuip met draaicirkelholling, waarop 2 banken (voorbank en achterbank met open leuning van rotan, houten zitvlak). Bodem en schulp van rotan. Doorlopende spatborden met trede.
De kleurstelling van dit voertuig is bruin (afwerking hout en rotan) met gele wielen.
BeschrijvingEen kinderwagen is een geduwd of getrokken, twee- of vierwielig voertuig, hoofzakelijk bedoeld als buitenspeeltuig voor kleine kinderen. De constructie en de vormgeving is vaak gebaseerd op een rijtuig of een boerenwagen. Een kinderwagen wordt doorgaans met een bok bespannen, wat beter bekend staat onder de noemer bokkenwagen of -rijtuig.
Het gebruik van dit type voertuig is waarschijnlijk tot het einde van de achttiende eeuw beperkt gebleven tot de elite en zou pas na het ancien régime langzamerhand doorsijpelen naar bredere lagen van de bevolking.
De kinderwagen werd zowel door wagenmakers als door rijtuig- en speelgoedfabrikanten ontworpen en gebouwd. De rijtuigenfabrikanten en later de fabrieken van buitenspeelgoed namen internationale rijtuigmodellen als voorbeeld, terwijl de kinderwagens van plaatselijke wagenmakers op het platteland eerder ontleend waren aan voertuigen die op de boerderij aangetroffen werden.
Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen