Trefwoorden
Objectcategorie 1

Objectcategorie 2

Locatie van bewaring

Vuilniswagen

Vuilniswagen, Karrenmuseum Essen

Identificatie

ObjectnummerV2015-0005
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

Objectcategorie 1wagens
Objectcategorie 24-wielige voertuigen
Objectnaamvuilniswagen
TitelVuilniswagen

Beschrijving

BeschrijvingEen vuilniswagen is een vrachtwagen gebruikt om huisvuil op te halen. In de eerste helft van de twintigste eeuw verliep de ophaling vaak met een getrokken kipbare vierwielige wagen met een gesloten houten bovenbouw. Het huisvuil verdween achter de luiken aan de zijkanten van de wagen en werd via een groot stortluik aan de achterzijde op de stortplaats geleegd. Dit type maakte later plaats voor de zogenaamde roltrommel vuilniswagens.
Het ophalen van huisvuil werd vroeger niet door de steden of gemeentes zelf uitgevoerd. Het werk werd uitbesteed aan een aannemer, die betaalde om dit recht te verkrijgen. Na de bewerking van het afval kon hij het immers aan de boeren als compost verkopen. Rond 1920 gingen steeds meer boeren kunstmest gebruiken en werd de pacht een grote last. De afzet van huisvuil als natuurlijke mest stagneerde en het ophalen van huisvuil werd verlieslatend. Rond deze periode namen de gemeenten de vuilophaaldienst in eigen handen en moesten bewoners voortaan betalen voor het ophalen van hun huisvuil.

Deze vuilniswagen was eigendom van de gemeente Zwijndrecht, waar deze van ca. 1930 tot 1950 in gebruik is geweest. Dit voertuig werd gemaakt door wagen- en carrosseriebouwer ‘Rijsdijk’. Huisvuil ging achter de luiken, grof vuil bovenop. In de tweede helft van de twintigste eeuw kreeg deze wagen zijn rustplaats op het gemeenteterrein en kwam uiteindelijk na een periode van twintig jaar onder de hoede van de Historische Vereniging Zwijndrecht.
Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen