Trefwoorden
Objectcategorie 1

Objectcategorie 2

Locatie van bewaring

Ploegslede

Ploegslede, Karrenmuseum Essen

Identificatie

ObjectnummerV2018-0008
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

Objectcategorie 1sleden
Objectcategorie 20-wielige voertuigen
Objectnaamlandslede
TitelPloegslede

Beschrijving

OpbouwGetrokken voertuig op glijders. Glijders (2 houten glijbalken zonder loper, 1 schei) met een houten brug voor het dragen van een ploeg. Trekoog (hoefijzer). De kleurstelling van dit voertuig is blauw.
BeschrijvingEen slede is doorgaans een klein getrokken voertuig met een platform op parallelle glijders, ontworpen voor het transport van goederen of passagiers over sneeuw of ijs. Afhankelijk van het type slede wordt dit voertuig, al dan niet in combinatie met de zwaartekracht, met de hand getrokken of met behulp van lastdieren voortbewogen.

Een landslede, ook wel slikslede, veldslede of veldgang, is het eenvoudigste landbouwvoertuig, getrokken door één of meerdere paarden, dat hoofdzakelijk op klei- en veengronden aangetroffen werd. Dit soort sleden was bedoeld voor het gebruik op veldwegen en op het land, met name in het natte voor- en najaar. Op een landslede werden ploegen en eggen naar en van de akker vervoerd, bieten of knollen van het land gehaald en pootgoed of zaaigoed naar het land gebracht. De basisconstructie van dergelijk voertuig bestaat uit twee evenwijdige houten glijbalken verbonden door minstens vier scheien. De glijbalken zijn doorgaans aan de onderkant beslagen met een ijzeren glijband of loper. Afhankelijk van de streek zijn de scheien met planken bedekt tot een dek of is slechts sprake van een open draagvlak van scheien. Op de zijkanten van de zijbalken kunnen rongbeugels gemonteerd worden voor het plaatsen van hekken of schotten.
Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen