Trefwoorden
Objectcategorie 1

Objectcategorie 2

Locatie van bewaring

Arrenslee

Arrenslee, Karrenmuseum Essen

Identificatie

ObjectnummerV2019-0005
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

Objectcategorie 1sleden
Objectcategorie 20-wielige voertuigen
Objectnaamarrenslee
TitelArrenslee

Beschrijving

OpbouwGetrokken voertuig op glijders. Glijders (2 houten glijbalken met boeg en lopers) met boegbeeld (zwaan), stokhaken en 2 houten voetsteunen (klompen).
Bovenbouw met kuip en zadel. Kuip op een ijzeren brug, 2 zitbanken vis-à-vis met zitkussens. Zadel op ijzeren steunen. De kleurstelling van dit voertuig is een combinatie van rood in de glijbalken en zwart met blauw en gele biezen voor de kuip. Het boegbeeld is goudkleurig.
BeschrijvingEen arrenslee is een door één of meerdere paarden voorgetrokken voertuig op parallelle glijders, meestal met een zitbank in een open kuip, bestemd voor passagiers. Dit type voertuig was vaak een luxueuze en modieuze stadsslede, die als een statussymbool macht en aanzien diende uit te stralen. De arrentikker is een eenvoudig model arrenslee, voornamelijk gebruikt op het platteland. De kuip heeft doorgaans een smalle rechthoekige vorm met afgeschuinde hoeken en twee zitbankjes over elkaar.
Deze arrenslee met zwaan als boegbeeld is afkomstig uit het koetshuis van het hotel d'Hane-Steenhuyse, dat in de tweede helft van de achttiende eeuw werd gebouwd door graaf Emmanuel-Ignace d'Hane en zijn zoon.
Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen