Trefwoorden
Objectcategorie 1

Objectcategorie 2

Locatie van bewaring

Clarence

Clarence, Karrenmuseum Essen

Identificatie

ObjectnummerV2019-0010
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

Objectcategorie 1rijtuigen
Objectcategorie 24-wielige voertuigen
Objectnaamcoupé clarence
TitelClarence

Beschrijving

BeschrijvingDe coupé Clarence is een door paarden getrokken vierwielig rijtuig, dat zijn naam te danken heeft aan de hertog van Clarence, beter bekend als William IV (1765-1835), de voormalige koning van het Verenigd Koninkrijk. Het voertuig werd in 1842 in Londen geïntroduceerd door de rijtuigbouwers van “Laurie & Marner”. De Clarence wordt gezien als een mengvorm van een driekwart coupé en een Berline. Het voertuig biedt namelijk plaats voor vier personen, die comfortabel in twee banken vis-à-vis konden plaatsnemen. Dit in tegenstelling tot de driekwart coupé, die aan voorzijde slechts een extra zitplaats voorzag voor één of twee kinderen op een kleine bank of strapontin.
Het succes van de coupé Clarence was slechts van een korte duur. Dit type voertuig zou rond 1860 nog slechts in kleine oplage gebouwd worden. Het gaat om een zeldzaam voertuig, waarvan er maar enkele exemplaren bewaard zijn gebleven.
Deze Clarence werd in de tweede helft van negentiende eeuw gebruikt als een transportmiddel voor de bisschoppen van Gent. Het voertuig werd in de loop van de twintigste eeuw ondergebracht in het koetshuis van het hotel d'Hane-Steenhuyse.
Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen