Trefwoorden
Objectcategorie 1

Objectcategorie 2

Locatie van bewaring

Onderdeel Kinderwagen

Onderdeel Kinderwagen, Karrenmuseum Essen

Identificatie

ObjectnummerV2019-0017
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

Objectcategorie 1wagens
Objectcategorie 24-wielige voertuigen
Objectnaamkinderwagen
TitelOnderdeel Kinderwagen

Beschrijving

OpbouwGetrokken, vierwielig (vooraan: 10 spaken, 5 velgen; achteraan: 10 spaken, 5 velgen) ongeveerd voertuig. Voor- en achterstel met een asdam met tegen de onderkant een ijzeren as. Draaipunt in het voorstel (onder: asdam, tangarmen, draairing; boven: draairing aan rongblok met 2 houten rongen). 2 ijzeren rongen verbinden de achterwielen met de bovenboom van de zijladders. Bak met afneembare bodemplanken, 2 zijladders, 1 voorsluitboom.
De kleurstelling van deze wagen is blank hout.
BeschrijvingEen kinderwagen is een geduwd of getrokken, twee- of vierwielig voertuig, hoofzakelijk bedoeld als buitenspeeltuig voor kleine kinderen. De constructie en de vormgeving is vaak gebaseerd op een rijtuig of een boerenwagen. Een kinderwagen wordt doorgaans met een bok bespannen, wat beter bekend staat onder de noemer bokkenwagen of -rijtuig.
Het gebruik van dit type voertuig is waarschijnlijk tot het einde van de achttiende eeuw beperkt gebleven tot de elite en zou pas na het ancien régime langzamerhand doorsijpelen naar bredere lagen van de bevolking.
De kinderwagen werd zowel door wagenmakers als door rijtuig- en speelgoedfabrikanten ontworpen en gebouwd. De rijtuigenfabrikanten en later de fabrieken van buitenspeelgoed namen internationale rijtuigmodellen als voorbeeld, terwijl de kinderwagens van plaatselijke wagenmakers op het platteland eerder ontleend waren aan voertuigen die op de boerderij aangetroffen werden.
Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen