Trefwoorden
Objectcategorie 1

Objectcategorie 2

Locatie van bewaring

Vélocipède

Vélocipède, Karrenmuseum Essen

Identificatie

ObjectnummerV2019-0037
Locatie van bewaringKarrenmuseum

Typologering

Objectcategorie 1vélocipèdes
Objectcategorie 22-wielige voertuigen
Objectnaamvélocipède
TitelVélocipède

Beschrijving

OpbouwMet de voet aangedreven, tweewielig voertuig. IJzeren frame met houten wielen (voor: 16 spaken, 8 velgen; achter 14 spaken, 7 velgen). Voorwiel met 2 trappers op naaf, vork met stuur met houten handgrepen scharnierend verbonden met frame, verstelbaar zadel op geveerd frame (enkel veerblad). Voetsteunen aan voorzijde.
BeschrijvingEen vélocipède is een twee- of driewielig, eenvoudig gebouwd, licht voertuig dat door de berijder, die schrijlings op de middenstang zat, werd aangedreven door middel van pedalen, trappers, hendels of met de voeten direct op de grond. Een vélocipède was al dan niet bestuurbaar en had een voorwiel dat vaak groter was dan het achterwiel (of wielen). Een vélocipède duidt meestal op deze voertuigen die werden gebouwd vanaf eind achttiende eeuw tot 1870.
Dit type vélocipède met trappers aan het voorwiel werd rond 1865 ontworpen door de Fransmannen Pierre en Ernest Michaux, vader en zoon. Het voertuig was enorm populair en het ontwerp werd internationaal nagebouwd.
Het Karrenmuseum is een Erkend Museum in Vlaanderen